MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2085227
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
252
459
711
8624
2085227

Kdo je připojen

We have 9 guests and no members online

                                          

 Raketový den v Modelparku.

 

V sobotu se v Modelparku uskutečnila neplánovaná akce raketových modelářů. Začátkem února se majitele Modelparku Pavla Šterna zeptali studenti kteří jsou sdruženi v klubu Czech Rocket Society, zda by bylo možné zde provést start jejich modelu rakety Sherpa. Domluvili se na termínu 25.3., ale měli technické problémy a tak se vše posunulo na 1. dubna – tedy na apríla. Podle toho také bylo aprílové počasí. Teploty se pohybovaly kolem 7 stupňů, občas zapršelo a vítr byl asi 4 – 5 m/sec.

 

Studenti, kteří jsou v tomto klubu nejsou z jedné školy ani z jednoho města, ale pracují na svých zadaných projektech samostatně nebo ve skupinách a svá řešení dávají do společného projektu se kterým potom soutěží. Jsou přihlášeni do evropské studentské soutěže Can Sat, kde jsou zadána určitá témata k řešení jako např. dosažení výšky 1000 m, kde se změří zadané hodnoty atd. U nás už měli startovat po šesté. V minulých letech uskutečnili 3 zkušební starty a 2 na soutěži.

 

Účastníci, kterých bylo asi 15 přijeli na devátou hodinu a po domluvě s Pavlem Šternem se s raketou nastěhovali do přísálí hlavní budovy. Bylo to vzhledem k vývoji počasí nejvhodnější řešení. Tady mohly jednotlivé skupiny studentů montovat do rakety svá zařízení. Skupina, která zajišťovala výrobu a přípravu raketového motoru si postavila stan na startovací ranveji, z důvodu bezpečnosti, ale i proto, že zde bylo relativně sucho. Další skupina stavěla velkou odpalovací rampu.

Členové klubu, kteří přišli na brigádu si tak mohli prohlédnout nejen vlastní model rakety, ale i zařízení uvnitř.

Měli v plánu, že model připraví a odpálí do 15 hodin, ale jak to bývá při startech raket, najdou se vždy nějaké problémy a tak došlo ke startu až v 18 hodin. Start byl perfektní, včetně návratu na zem. Raketa přistála asi 300 metrů od rampy na okraji lesa, takže ji připravená donášková skupina nemusela ani hledat.

Já jsem byl celý den na letišti a udělal jsem i nějaké fotky. Nebyl to ale jediný záměr proč jsem tam byl. Líbilo se mi u těch kluků a dívek !! sledovat s jakým zápalem řešili své úkoly, aby se start povedl.

Držím jim palce a doufám, že v soutěži uspějí.

 

3.4. 2023 Karel Jeřábek      Omlouvám se, nejdou mi instalovat fotky. Můžete je vidět na : columbia88.rajče.net