MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2117347
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
477
1295
5720
25380
2117347

Kdo je připojen

We have 6 guests and no members online

    Většina starších modelářů zná toto kolo Jana Tleskače z knihy Jaroslava Foglara, ale nikdo se do sestrojení modelu tohoto kola nepouštěl, až nyní Jindra Stejskal. Trvalo mu přes dva roky než vymyslel všechny systémy, aby model nejen letěl, ale aby pilot také šlapal. Křídla podle původní předlohy nevyhovovaly a tak vymýšlel a stavěl nové. Co to dá práce si každý umíme představit, vždyť má model rozpětí 3200 mm a váží 9 kilogramů. Pohání jej motor Hacker 50/16 s baterií Lipol 6S 5000 Mah. Přestože model vystavoval na některých akcích, tak do vzduchu nestartoval pro různé poruchy a předělávky.

   V létě 1. července jsme pořádali Letecký den a tak jako vždy jsem vyrazil do Modelparku už v pátek, abych si vyfotil modely a modeláře při přípravě na akci. Jindy se už celé odpoledne létá, ale tentokrát bylo nejen zataženo, ale do 18 hodin pršelo. Ještě s mokrým povrchem se po dešti střídaly modely jeden za druhým a až v půl osmé přijel na dráhu Jindra se svým modelem za sledování všech přítomných. Model ale pilotovat nechtěl a tak se toho zhostil Radek Helmer. Pomocníkem při startu byl Zděnek Hůlka a tak po pár metrech rozjezdu se model vznesl. Byl to nádherný start, udělal kolečko a prolétl kolem nás, to si ještě zopakoval a přistál na asfaltovou plochu. Ještě dlouho jsme nad modelem stáli a diskutovali o tom co představuje stavba takového modelu.

     V neděli, při leteckém dnu s ním opět startoval, ale zapomněl na nějakou výztuhu křídla a i když model krásně odstartoval, při první zatáčce byl špatně ovladatelný a tvrdě přistál. I přesto sklidil velký potlesk. Je to neobyčejný model a věřím, že jej Jindra k nám do Modelparku ještě přiveze a předvede opět v krásném letu.

   Pár fotek z prvního startu jsou zde.

20.11.2023    Karel Jeřábek