MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2085204
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
229
459
688
8601
2085204

Kdo je připojen

We have 5 guests and no members online

 V dnešní době, když se řekne Sputnik, každého napadá vakcína proti covidu. Ti starší však vědí, že Sputnik 1 byla Sovětská družice, kterou Sověti vypustili v roce 1957 do kosmu a každých 90 minut nám zapípala při přeletu. V těch padesátých letech bylo soutěžení mezi USA a SSSR v kosmonautice dost sledované a USA se snažily alespoň dosáhnout prvenství v letu prvního kosmonauta do vesmíru, když je Sověti předběhli s družicí. Vše záviselo na technice a USA ještě neměly tak velkou raketu, která by unesla kabinu pro kosmonauta. V tom je Sověti předběhli a raketa VOSTOK vynesla 12.dubna 1961 prvního kosmonauta Jurie Gagarina na oběžnou dráhu do vesmíru. I když udělal jen jeden oblet a úspěšně přistál, byl prvním člověkem ve vesmíru!

      V těchto dnech bude v televizi určitě celá řada dokumentů a tak máte možnost dozvědět se mnohem více. Já jsem tuto dobu prožíval a tak si to kolikrát vybavuji. Při letu Gagarina jsem byl na vojně v Lešanech a když jsme ve tvaru pochodovali do autoparku, kde jsme měli nácvik s kanóny, rozezněl se zvuk amplionu rozhlasu, který byl po celé posádce a radostně nám oznamovali, že vyletěl do kosmu první člověk Jurij Gagarin. Samozřejmě, že to byla skvělá zpráva, ale za dvě hodiny jsme vycházeli z autoparku a opět se spustil rozhlas. Tentokrát nám oznamovali, že kosmonaut úspěšně přistál. Další dny už nás provázela písnička" Tak ahoj majore Gagarine".

         Není bez zajímavosti, že Gagarin navštívil naši republiku jako první mezi jinými státy a to já už jsem sloužil v Praze u pohotovostního praporu a dělali jsme špalír na Václavském náměstí, kudy projížděl, takže jsem jej viděl docela zblízka.

         Na počest tohoto prvního startu člověka do vesmíru byl 12. duben vyhlášen za DEN KOSMONAUTIKY.

    10.4. 2021  Karel Jeřábek