MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2136077
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
56
1333
7182
13229
2136077

Kdo je připojen

Právě přítomno: 11 hostů a žádný člen

 

 

 Když jsem asi před dvěma měsíci vyzýval členy klubu k tomu, aby mi poslali nějaké fotky a popis o jejich novém modelu, nepočítal jsem s tím, že budu mít zahlcený počítač zprávami o modelech. Zatím tedy nic a tak když jsem ukončil stavbu mého modelu, podělím se trochu o zážitky.

 

      O tom co si postavím až začne blbé počasí, jsem byl rozhodnutý už od prázdnin. Na letišti měli sraz chlapi, kteří stavějí malé modýlky. Byl jsem se tam podívat a mohli jste vidět i fotky, které byly tady na webu. Už tehdy jsem se rozhodl, že tento rok si takový model určitě postavím. Víte proč?

        Měl jsem doma v dílně na dobře viditelném místě stavebnici modelu Piper. Dostal jsem ji k 60 narozeninám od Jirky Horáčka a celých 21 roků tam ležela. Každý rok jsem ji měl v ruce několikrát a rozmýšlel se do toho pustit. Věděl jsem totiž, že to není tak jednoduché, jak se to zdá.

        Stavebnice obsahuje vše, co ke stavbě potřebujete, kromě lepidla a laků. Než jsem se do toho pustil, tak jsem několikrát přečetl návod s vědomím, že to má určitě svoje nutné postupy jak model zhotovit a zdárně dokončit. Ve stavebnici byl i potahový papír, který se mi zdál silný a tak jsem zkontroloval moje zásoby. Klasickou žlutou barvu bych měl, ale byl rovněž silný a tak jsem se rozhodl, že bude bílý Modelspan, ale slabý. Prohlédl jsem si nějaké fotky na internetu a tam se mi zalíbilo provedení, které je na úvodním obrázku.

        Na stavbu jsem nepospíchal, každý den jsem něco poslepoval a něco porozbíjel! Ono totiž při tak malých rozměrech stačí nepatrný blbý pohyb, a něco se ulomí. I ruce se při stavbě pletou, hlavně při stavbě trupu. Trvalo mi to celkem 3 týdny, ale jak uvidíte na snímcích, dokončil jsem to. Bohužel jsem nefotil stavbu jak pokračovala. To mě napadlo, když už jsem pracoval s napínacím lakem.

        Model váží tak jak je v popisu 28 gramů, včetně svazku gumy ze 3 pramenů. Vzal jsem jej na letiště a jen tak hodil bez tahu vrtule. Krásně klouzal, byl i vyvážený ! Natočil jsem vrtuli jen rukou a hodil. Motorový let byl krátký, bál jsem se natočit více otáček, protože bylo chladno. Možná budou stačit jen 2 prameny gumy ? Počkám si na teplejší počasí.

 

 

       V úvodníku RC revue píše Jirka Rumíšek o tom, jak celá řada modelářů se vrací ke stavbě modelů staršího provedení, jen tak, aby si zamodelařili a nejen létali s koupenými modely. Nechcete zkusit postavit něco takového jako jsem stavěl já. Určitě najdete na internetu stavebnice v prodeji a tak je jen otázka rozhodnutí. Nepotřebujete k tomu žádnou dílnu, stačí kousek rovné desky nebo hobry a můžete stavět třeba i v kuchyni, není téměř žádný odpad a prach. !!!

         Věřte mi, že teď, když přijdu do mé dílny a stojí tam tento modýlek na stole, je potěšení jej vzít do ruky - skoro nic neváží !!! A hlavně, jak se dříve říkalo " Ten pocit z dobře vykonané práce" potěší.

             

     13.12.2021  Karel Jeřábek