MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2089745
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
491
509
2317
13142
2089745

Kdo je připojen

We have 8 guests and no members online

    V našem klubu historické modely nikdo nestaví (alespoň jsem neviděl nikoho s nimi létat) a tak je můžeme vidět jen v časopisech a případně, když jej někdo vystaví při nějaké velké akci. Když jsme měli tento týden soustředění mladých modelářů na letišti, vzpoměl jsem si, že bych jim takový model přinesl ukázat, aby viděli co se stavělo před 60 lety.

       Jak to vlastně tenkrát bylo? V roce 1954 Vladimír Procházka nakreslil a vydal plánek školního kluzáku ŠOHAJ pro začátečníky v kroužcích. Zrovna v tu dobu jsem nastoupil do Odborného učiliště státních pracovních záloh (OUSPZ) v Povrlech, kde jedním z učitelů byl i Miroslav Šimek, který vedl modelářský kroužek. Prvním modelem, který jsme stavěli, byl právě Šohaj. Modely jsme postavili a protože na letiště do Chabařovic bylo daleko, pouštěli jsme modely z kopce přímo u internátu.

         O 50 let později v roce 2007 jsem vedl kroužek ve škole v Chlumci a když si kluci chtěli postavit model letadla, nabídl jsem jim právě Šohaje. Aby viděli jak vypadá hotový, tak jsem si jej postavil a přinesl ukázat na kroužek. Kluci si modely postavili sami za stálého dozoru Karla Pecky, který mi v kroužku vypomáhal. Já jsem si model uložil do regálu s tím, že se někdy hodí!

        No a ta chvíle právě přišla. Dorostl pravnuk Daniel (8 let) a tak s ním začal létat. Právě ve čtvrtek jsme to zkoušeli s gumicukem a docela obstojně model šel nahoru i s kroužením dolů. Dnes v sobotu jsme udělali několik startů, né zrovna nejlepších s přistáním i v síti. Nejhorší bylo, že při každém tvrdším přistání popraskal potah na nějakém místě, přestože jsem jej nyní před létáním natřel lakem. Vím, co udělá potah za 10 let! Uděláme nový potah a bude se létat se Šohajem dále.

          Karel Jeřábek 14.7.2018

                            

 

                           

 

                                         

                                          

                                           

                                            

                                            

                                            

                                           

                                           

                                           

                                           

                       To je vše.