MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2108930
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
37
1301
5838
16963
2108930

Kdo je připojen

We have 12 guests and no members online

                                 Ve čtvrtek byl na soustředění mládeže naplánován raketový den. Úkolem bylo postavit model, který je na úvodním obrázku.Je to jednoduchý model na raketový motor o výkonu 2,5 Ns nebo na 5 Ns a dosáhne výšky asi 200 metrů. Pro usnadnění práce jsme použili stavebnici od fy. Klima včetně motorů. viz. obr. 2.

          Měl jsem vše připravené tak, aby se model postavil do oběda a po obědě uděláme soutěž. Bohužel jsme začali o hodinu a půl  déle a měli jsme co dělat, abychom soutěž stihli, než odjedou děti domů.

      Samotná stavba není náročná a devítiletý šikovnější kluk model postaví za 3,5 hodiny včetně nastříkání barvou. Děti se snažily opracovat a sestavovat díly jak uměly, ale stejně jsme jim museli pomoci, zvláště při lepení vteřinovým lepidlem, což dělal Zděnek Šubrt a při stříkání stabilizátorů barvou. U tvorby padáků pomáhali Pavel Štern s Monikou Novákovou. Modely jsme dokončili po 14 hodině a mohla začít vlastní soutěž. Pravidla raketových modelářů stanoví, že žákům musí instruktor vložit motor a zkontrolovat padák a tak jsem tuto činnost dělal já, Jarda Štěrba modely odpaloval na rampě, Karel Pecka měřil čas a paní Šubrtová zapisovala dosažené výsledky.

        Děti tak viděly výsledky své práce a měly radost z každého startu, který provedli 3x. Na závěr obdržely diplomy za účast v raketové soutěži a další den při závěrečném hodnocení obdržely i věcné ceny první tři soutěžící. Průběh stavby a létání je na snímcích níže.

15.7.2019  Karel Jeřábek