MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2107890
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
298
1554
4798
15923
2107890

Kdo je připojen

We have 9 guests and no members online

                     Je to neuvěřitelné, ale fotky, které si prohlédnete jsou půl století staré. V sedmdesátých letech náš klub pořádal 3 Mistrovství ČSSR v raketovém modelářství. nejdříve v roce 1972 v Chabařovicích, potom ve Chvojně a naposledy ve Vrchlabí, kam jsme se celý klub přestěhovali autobusem.

               Dnes si prohlédnete fotky z Chabařovic. Byla to akce opravdu velká. Létaly se jen makety a tak všichni účastníci , kterých bylo asi 60, přijeli ve čtvrtek a odevzdali makety k bodování. Zůstal tak volný pátek než se makety obodují a tak jsme pro účastníky zorganizovali zájezd do Hřenska, což se všem líbilo. Soutěž byla vyhlášena pro malé makety jako výšková a tak se letečtí modeláři naučili s měřícími přístroji měřit a zpracovávat výsledky. nebylo to nic jednoduchého. Spojení bylo jen polními vojenskými telefony, ale výsledek byl znám běhen 1 minuty, což bylo super. To není ani v současné době rychlejší optickými měřidly.

           Soutěž jsme hodně propagovali a čekala se velká návštěva diváků. Před tím tu taková akce ještě nebyla. Místo konání bylo zajímavé. Potřebovali jsme prostor pro změření výšky, kde byly stanoviště do trojúhelníku a délka mezi stanovišti byla 300 metrů. Po všech možných plochách jsme nakonec vybrali plochu na kypě z dolu Chabařovice, která je v prostoru mezi Chabařovicemi a Soběchleby!. Dá se tam dostat ze silnice č. 13. U ruského pomníku dolů až za koleje. Je to prostor, kam jsme také chodili létat s V-dvojkami. 

         Mistrovství se konalo v říjnu a tak nastala taková situace, že jsme měli v sobotu v 9 hodin začít a nešlo to, protože byla taková mlha, že nebylo vidět snad ani na 10 metrů. Diváci - chudáci, kteří přijeli do Chabařovic a šli polní vyznačenou cestou, nemohli místo najít a bloudili po kypě, přestože slyšeli hrát ampliony rozhlasu. V průběhu dvou dnů se tam vystřídalo asi tisíc diváků.

        28.1.2021  Karel Jeřábek