MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2089698
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
444
509
2270
13095
2089698

Kdo je připojen

We have 13 guests and no members online

                    Většina velkých modelů raket, které jsem postavil má nějakou historii a né jinak to bylo s tímto modelem. Už jen rozhodnutí, že jej budu stavět. V 70 letech tento model měl postavený Josef Černý a i Ivan Ivančo. Jenže ti jej měli velký asi 80 cm, aby se vešli do váhy 0,5 kg, která byla pro rakety povolena. V tu dobu se těžko sháněly podklady na makety a tak jsem dělal jiné modely, na co jsem měl já podklady.

           Později, když jsme létali RC raketoplány, tak byl problém s motory o výkonu 40 Ns a já jsem si sehnal tyto motory při přátelském setkání modelářů ve Vladimiru (SSSR), odkud jsem jich měl 32 kusů. Jenže byly strašně těžké a tak jsem je nevyužil na raketoplány. Jejich použití čekalo dalších asi 17 roků.

           Po roce 2000 se objevovaly velké modely raket a tak jsem se rozhodl, že si taky něco tak velkého postavím. Zkušenost jsem už měl z 80 let, kdy jsem na Letné v Praze střílel model rakety nazvaný Raketolinky, který měl délku přes 2 metry, na 8 motorů 10 Ns, a fungoval perfektně. Proto, když jsem se rozhodoval jaký model budu stavět, bylo jasné, že to bude Redstonka s kabinou Mercury. Aby model nebyl těžký, tak jsem jej postavil jako jednoduchou konstrukci z přepážek, spojených nosníky a celé to bylo potaženo jen bílou kreslící čtvrtkou !!!! Ale model vypadal nádherně Dokonce jsem nakreslil plánek, který vyšel v Modeláři.

          S modelem jsem udělal celkem 18 startů. Při tom, když jsem jej stavěl, jsem věděl, že jich bude jen asi 5. První start byl se 6 motory, tak jak jsem udělal spodní část. Byl zbytečný výkon na tuto lehkou raketu a tak další starty byly jen na 4 motory. Dalších 6 startů bylo na tyto ruské motory a co dál? Likvidovaly se sklady armády, kde byly i motory ROS o výkonu 40 Ns.. A tak jsem upravil spodek rakety a mohl jsem pokračovat v parádních startech. Jak jsem model vypouštěl, můžete vidět na obrázcích.

        1.3.2019 Karel Jeřábek.

                         

            Reklamní foto

 

                          

             První start v Srbicích v roce 2003

                           

            Z roku 3003 je i tento snímek, kde jsme byli s Jirkou Horáčkem v Nesvačilech, kam mě s modelem pozval Láďa Hadač. Tento efektní snímek startu mi poslal nějaký modelář. Co tomu předcházelo? Pro zvýšení efektu startu jsme se s Jirkou dohodli, že tomu pomůžeme přisypáním hliníkového prášku pod model. No efekt to byl, jenže ve spodní části modelu, jak můžete vidět na dalším snímku se vypálila díra a tak, když měl výmet motorů vyhodit padáky, utekl tlak dírou a model padal nebržděný dolů. Let dolů byl záhadný - model se naklonil a letěl naplocho dolů, přetočil se hlavicí k zemi a opět se stočil naplocho, takže to vypadalo jakp přemet. Ještě v tuto chvíli to byla sranda. Láďa to komentoval jako přemet s raketou, což se jen tak nevidí. Model spadl na zem a za chvíli tam byli pořadatelé a zakázali jakékoliv pouštění raket na letišti. Byla tam hned vedle benzinová pumpa a byl průšvih. 

                           

            Na dalším snímku jsme s Karlem Peckou na Mistrovství světa v Sazené v roce 2003, kde jsem model taky pouštěl. Byl to největší model a tak celé výpravy se u něj fotily než jsme jej vypustili. Bylo to naposledy, kdy jsem si nechal poradit jak udělat větší efekt startu. Tentokrát jsme udělali asi metrový kruh s hliníkem a bylo ho dost!. Start sice byl efektní, ale opět shořel spodek. Když nic, tak mě alespoň s raketou mají po celém světě.

                           

         V roce 2005 startoval model na Leteckém dni v Suché, všimněte si, že zde nabyla ještě asfaltová dráha a málo zarostlé stráně.

                          

                          

        O rok později.

                          

             Model startoval i v Lipencích.

                          

            Start v Koprníku.

                          

           Startoval jsem na velkých raketách v Suché i s Littlem Jou

                           

                          

           Připravujeme raketu ve Svojku (u Lomnice nad Popelkou)

                          

                          

          V roce 2012 jsem už měl jiné rakety a tento model mi dá se říci překážel a tak jsem mu uspořádal perfektní konec. Dohodli jsme se s klukama a připravili model tak, aby tentokrát efekt byl nejlepší. Model jsme vypustili navečer při setkání příznivců velkých modelů raket v Suché. Průběh startu a přistání můžete vidět na dalších snímcích.

                           

                           

                            

                           

                           

                           

         Následoval už jen pohřeb žehem. Ale s úsměvem.

                            

         PS. Pokud se Vám líbí fotka posledního startu, můžete ji dát svůj hlas v soutěži RCrevue.cz, kde je uveřejněna. Díky.