MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2090912
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
807
851
3484
14309
2090912

Kdo je připojen

We have 18 guests and no members online

   Nedříve se omlouvám za velkou pauzu způsobenou poruchy počítače.

        Příspěvkem se vracím ještě k Meetingu, kde jsme mohli sledovat celou řadu modelů a vystoupení pilotů s nimi. Už jsem psal o létání v pátek, kdy modelář z Francie (asi Erik Branicky) letěl 2x a vždy rychlostí nad 500 km/hod. (572 a 502). Na snímku níže jej vidíte už v sobotní přípravě na start s modelem DIAMOND. Modely vyrábí firma HPmodell Marcela Hladíka a jsou používány jako cíle pro francouzskou armádu.

        S modelem předvedl opět dva starty a nechával v úžasu nejen diváky, ale i samotné modeláře. Vždyť rychlost 540 km/hod. kterou prolétával nad plochou se nevidí každý den.

     14.7. 2022 Karel Jeřábek

 

 

   Pomocník už odváží model do depa.

             Druhým takovým "rychlíkem", byl docela malý větroň PC 21 poháněný turbínou. Možná, že si toho ani někteří diváci nevšimli, ale startoval pomocí gumicuku. S pomocníkem před startem upevňovali kolík do země, pomocník držel model a napínal gumu. Po vypuštění modelu z ruky pomocníka, model nabral tahem gumy potřebnou rychlost pro start, pilot přidal plyn a odstartoval! To co bylo potom byl správný cirkus. Model létal rychlostí nad 400 km/hod. a věřím tomu, že jej někteří diváci ani neviděli, ale jen slyšeli při průletu. To se také každý den nevidí. Ale bylo to nádherné. 

Pilot chránil model před sluncem, aby se vysokými teplotami nepoškodil.

Pomocník opět přináší model do depa.

          Úplně protikladem rychlosti byla ukázka velkých větroňů. Vystupovali 2x celá skupina s větroni Šohaj, Krajánek, Galánka a Schleicher Condor. Piloti Stejskal, Helmer Rudolf, Helmer Radek, Žatecký a Svoboda předvedli, jak krásné je létání s velkými modely, zvláště, když jsou historické a připomínají nám naše létání v mládí. Byla to paráda.

       Poslední příspěvek je také o rychlosti. Většina modelářů zná nejnavštěvovanější modelářské webové stránky Libora Kolmana. Můžete tam najít zajímavá videa o všech letadlech, jak se co vyrábí a i informace z fotografování. Sám natáčí videa a tak jsem se divil, že jsem jej v pátek, ani v sobotu na letišti neviděl!

          Až někdy odpoledne jsem jej zahlédl, jak si staví stativ, aby mohl natočit, co ještě stihne. Neměl dřív čas a protože nebydlí daleko, osedlal svého oře - motorové kolo (na snímku) a přijel do Modelparku. Zajímavou konstrukci si můžete prohlédnout. Tahá za kolem spalovací motor, kterým pohání zadní kolo. Jaký rozdíl oproti Petrovi Gubimu, který se tady proháněl na kole poháněném turbínou.