MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2107775
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
183
1554
4683
15808
2107775

Kdo je připojen

We have 13 guests and no members online

           V současné době Letecké dny nepořádáme a tak se alespoň podíváme na obrázky z podobné akce v Německu, ale v roce 2014.

     Na pozvání německých modelářů jsme se vypravili s Karlem Peckou reprezentovat náš klub do Reidholdshainu, což je obec 50 km odtud. Oni k nám jezdí a tak jsem byl zvědavý, jak to u nich vypadá s létáním a prostorem, kde létají. Byl jsem mile překvapen prostorem, kde mají svoji základnu. Letiště je čistě modelářské s travnatou plochou, dlouhou asi 300m a širokou asi 60 m. Ochrannou síť mají v délce 200m a před ní mírný svah, kde je na pokraji řada stánků s občerstvením a podobně. Před ochrannou sítí mají odstavnou plochu pro modely, kde prostor pro diváky je omezen zábradlím a masivními lavičkami.

Modelů se tam sjelo asi 100 všech možných kategorií, od upoutanců až po turbíny. Vlastní program začal až v 11 hodin a létalo se až do 17 hodin, kdy se blížil déšť. Některé ukázky byly na světové úrovni zvláště turbinové. Z Česka tam ještě létal Jirka Jarolímek s jeho velkým akrobatem. Organizačně to byla velmi pěkně zajištěná akce.

      Já jsem měl vystavený raketoplán Columbia, kde jsme jej ohradili a dali tabulku s vysvětlením startu modelu, což Karlovi Peckovi hodně pomohlo ve vysvětlování německy, protože zájem o model byl velký. Protože bylo nádherné počasí, byl to pohodový víkend. 

     28.7.2021 Karel Jeřábek