MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2085177
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
202
459
661
8574
2085177

Kdo je připojen

We have 12 guests and no members online

Jak to bude letos s Polétáním jetů zatím nikdo neví, ale to jarní, které se vždy konalo, v plánu nemáme. Počítali jsme s Jety na Letecký den, který bude až v červnu. V loňském roce se to povedlo, protože v tomto období se zrovna uvolňovaly nařízení. Jak to všechno proběhlo jsem popsal v článku v RC revue a tak si můžete prohlédnout řadu fotek a ještě s komentářem, který jsem k tomu dni psal.

 

 

Setkání jetů v Modelparku 

 

      Letošní jarní POLÉTÁNÍ s JETY plánované na 16. května 2020 v Modelparku v Suché, bylo poznamenáno omezením shromažďování osob k vůli epidemii a tak nebylo nikde publikováno, ani jinak dáváno na vědomí, že akce bude.. Úplný opak toho, co jindy děláme, když jsme akci pořádali a chtěli, aby přišlo co nejvíce lidí a vidělo ty nádherné modely a umění pilotů. Naštěstí se po dvou měsících karantény v nouzovém stavu začal obnovovat život a tak parta modelářů, která létá s jety se domluvila, že se akce stihne v plánovaném termínu a bez diváků !!

 

Pavel Štern, majitel areálu Modelparku v Suché už měl areál nachystaný na Otevírání nebe, které odpadlo a tak už jen zajistil pro všechny účastníky občerstvení. Tradiční občerstvení se stánkem nejen pro piloty, ale i pro diváky být nesmělo . Prostě, bylo to jen setkání pilotů jetů, aby se konečně sešli po zimě, ukázali si co nového vytvořili, nebo jinak pořídili.

          Sjíždět se začali už v pátek navečer po 16 hodině a řadili se na parkoviště vzadu za hangáry, se svými upravenými přívěsy pro naskládání modelů. Přijelo 9 pilotů a v sobotu další 3. Celkem tedy 12 pilotů, ale měli 17 modelů. Je to oproti minulým rokům méně, ale ovlivnil to zákaz přejezdu přes hranice ze Slovenska a Německa, odkud k nám piloti také jezdí.

Bylo krásné počasí, slunečno, teplota asi 19 stupňů a tak své modely skládali, zkoušeli funkčnost agregátů a motorů. Samozřejmě s mnoha diskusemi, kolem všech modelů.

Létání zahájil jako vždy Petr Gubi s modelem Viperjet vínové barvy a bylo vidět, že už s modelem má něco nalétáno.(obr. 1) Později startoval s úplně novým modelem letounu Baehawk v pěkné kamufláži ( obr.2) a nebylo poznat, že jde o první let modelu. Prostě, kdo umí tak umí. My jsme se jen dívali! Stejný model, ale ve větší velikosti a jiném zbarvení si přivezl Roman Gerlich. (obr.3 ) Bohužel měl problémy s turbínou a závadu neodstranil ani do soboty. Model jen vystavil a létal s modelem Viperjet s nádherným disainem RedBul (obr.4 )

                 

                  

                   

                    

 

                                    

                                   

Zdeněk Vašata je stálým návštěvníkem areálu a jeho krásný model L-39 je znám ze všech možných vystoupení a tak ani zde nezklamal a předvedl ukázkové létání a přistání. (obr.5) Stejně tak i Vlasta Srna se svým obřím modelem Leonardo(obr.6) poutá velkou pozornost nejen velikostí, ale i pěkným zbarvením. Létal několikrát a předváděl ukázkovou pilotáž svého modelu, zvláště v nízkých průletech na zádech a nožových letech.

                   

                                     

                                     

                                     

                                      

 

 

                    

Dalším stálým účastníkem je Zdeněk Rittich, který měl dva modely. Malý model letounu Jak (obr.7), poháněného dmychadlem a v pěkném barevném provedení – byl červený. Druhým modelem byl další Viperjet (obr.8 )v nezvyklé kamufláži, za to byl ale pěkně viditelný po celé délce letu. S oběma letouny předváděl pěkná vystoupení, které by se divákům jistě líbilo.

Model letounu A 10 Thandrbold v Suché dobře známe, létal s ním ještě před dvěma roky Pavel Štern. (obr.9) Tentokrát ale, byl pilotem majitel Jan Richter, který model zrekonstruoval, vyměnil řadu agregátů a vylepšil povrchovou úpravu o řadu detailů. Jeho lety byly klidné, realistické a přesvědčivé o významu tohoto bombardéru.

Nerozlučnou dvojici účastníků tvoří Miroslav Vencl a Jan Horák. Mirek si přivezl Viperjeta (obr.10)v modrém barevném provedení a létal s ním výborně až v sobotu. V pátek se věnoval a pomáhal Honzovi Horákovi, který si přivezl nový model letounu Mirage 2000 (obr.11) Před startem říkal, že už má 4 starty bez nějakých problémů. Letoun má i vektorový tah a tak jsme byli všichni zvědaví, co předvede. Zpočátku to vypadalo výborně, ale potom se v modelu něco stalo, akrobacie už nebyla akrobacie, ale boj Honzy o nerozbití modelu. Nejdříve odpadla jedna z velkých bomb, což ještě více ovlivnilo let, dvakrát to vybral nad zemí v malé rychlosti a povedlo se mu jít na přistání. Při prvním doteku upadla špička, kde byla zátěž 4 kg, tím nevyvážený model odskočil do výšky asi 5 metrů a spadl na podvozky, které se urazily. No, dá se to spravit.

Bohužel nebyl sám, komu se v letu něco stalo. Zdeněk Hůlka dlouho laboroval při zkoušení turbíny u modelu letounu F 86 Sabre(obr.12) Vše kontroloval a opravoval a nakonec jel na start. Po polovině okruhu se ale turbína zastavila. Model už měl naštěstí dostatečnou rychlost a výšku a tak zkušený pilot jakým Zdeněk je, zvládl poslední dvě zatáčky a hladce přistál.

Létání jetů jednou narušil domácí člen klubu Jaroslav Štěrba, když předvedl perfektní létání s vrtulníkem. (obr.13)

Létalo se až do setmění. Potom se všichni sešli ve velké klubovně kde bylo dlouhé posezení v teple a s občerstvením, které zajistil Pavel Štern.

 

V sobotu už od rána bylo slunečno a předpověď byla 21 stupňů. To vytvářelo samo už výbornou náladu při vyjíždění modelů z hangárů a jejich přípravu na létání. Všichni, kteří v pátek létali, létali i v sobotu. Navíc přijeli ještě 3 piloti.

Jan Prokop si přivezl dva modely. Nejdříve si odstartoval a zalétal s JAKem,(obr.14) stejným jako měl Zdeněk Rittich, jen v jiném barevném provedení a druhý model měl Viperjet,(obr.15) opět v pěkném pestrobarevném provedení. Jeho model tohoto typu byl nejmenší ze sedmi, které byly na ploše. Jak je u něho zvykem, létá s modely svižně a využívá většinou naplno výkon motorů a jeho ukázky se vždy líbí divákům.

Viperjeta (obr.16) si přivezl do Suché taky David Kučera s dobře zpracovanou reklamou Red Bull na modelu. Dalším Viperjetem byl model Aleše Ulmaera v oranžovo-modrém provedení s reklamou RedBul.( Obr.17) Oba piloti zalétali spolehlivě svoje sestavy a bez závad.

Jedinou poruchu měl v průběhu dne opět Zdeněk Hůlka, tentokrát s obřím modelem Albatros.(Obr. 18) Všem nám zatrnulo, když po startu ve třetí zatáčce najednou ztichl motor. Naštěstí už měl model dobrou rychlost a Zdeněk výborně přistál. Závadou u obou jeho modelů byla teplotní čidla, která zastavila motory.

Jak jste si určitě všimli, nepopisuji technické údaje o modelech, protože o většině z nich byly podrobné články v RCrevue a kdo by je potřeboval, tak si je vyhledá.

Letošní jarní „Polétání s jety“ bylo sice bez diváků, ale svůj účel akce splnila. Všichni účastníci odjížděli z Modelparku spokojeně domů, bohatší o společné zážitky z létání. Více fotografií na webu mkchlumec.cz.

 

Karel Jeřábek

                      

                     

                    

                    

                                      

                                       

                                       

                                        

                                       

                                         

                                          

                                          

                                          

                                           

                                           

                                            

                                             

                                             

                                             

                                             

                                              

                                                                                                               

                                        

                 20.3.2021      Karel Jeřábek