MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2085230
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
255
459
714
8627
2085230

Kdo je připojen

We have 10 guests and no members online

 

 

                                                   První Česká soutěž RC raketoplánů

 Tak se začínalo před 50 lety.

Možná někteří z členů klubu vědí, že se tato soutěž konala u nás v Ústí nad Labem už v roce 1971. Jak k tomu došlo psal časopis Modelář v čísle 1/1972. OPIS článku.

 

 

Sešel se Pepík Černý z Ústí nad Labem s „Bejbim“ Hadačem z Prahy a začali se „hecovat“. Důvodem byla úporná snaha „Bejbiho“ o úplné zničení zánovního přijímače zabudovaného do raketoplánu jednoduchých, leč účelných a líbivých tvarů. Pepík se zase stal čerstvým majitelem RC soupravy a příslušný dobře létající raketoplán patřičných rozměrů již vlastnil. Oba konkurenti smluvili podmínky a místo souboje: 10. října v Ústí nad Labem. Každý účastník musí věnovat hodnotnou cenu a vítěz bere vše – tedy „hop nebo trop“.

 

Oba ale nevěděli, že jejich hovor byl vyslechnut a že v tichu začali zbrojit další „chrti“. Šest účastníků se nejen přihlásilo, ale nakonec i odlétalo. Pravidla byla vyhlášena přímo na místě: kolmý start, levá a pravá zatáčka a přistání – maximálně 100 bodů. Přičítala se ještě doba trvání letu.

 

Soutěž se létala na bývalém letišti u Plynárny, kde je asfaltová plocha pro start Čmeláka a v blízkém okolí je les a křovinaté porosty. Kromě soutěžících bylo na letišti mnoho „čumilů“ i z jiných klubů a dobře jsme se tenkrát bavili.

 

Gratulaci za první úspěšný start přijal s nedbalou elegancí „Bejbi“, vehementně však dožadoval přiznání „extra bodů za lopas“, souvrat, kus vývrtky a pokus o „lomcovák“, což všechno skutečně s „jednokanálem“ předvedl. Dohady však přerušil „Jíša“ Táborský, který k perfektní sestavě přidal ještě slušný čas a zvítězil zcela jasně. „Bejbiho“ pak ještě předstihl nenápadný Jirka Horáček z Ústí nad Labem s modelem, který dohotovil těsně před soutěží, jako ostatně všichni soutěžící.

Čtvrté místo obsadil nezaslouženě Josef Černý, když na výškovce modelu se mu zachytil celý svazek palníků a model houpal až do země. Pátý Jaroslav Kroulík předvedl jen přemet, který však jaksi nevybral. Zato našel všechny součástky a prý to zase slepí.

No a poslední byl – Šaffek zvaný Otouš. Jeho přemet (tedy modelu) byl jasně lepší než Kroulíkův, pročež měl být pátý a navíc proletěl (model) roštím, takže na druhé straně roští vypadlo něco pilin, drátky a nějaké válečky a cívečky.

 

 

Teď ještě chvilku vážně: Je známo, že „naučit létat“ RC raketoplány se pokoušejí modeláři na celém světě. V USA mají například za dostupné ceny v prodeji dokonalé soupravy a specielní motory se „zvládnutelným“ tahem. Přesto doposud nelétají. Podařilo se to našim chlapcům sice s amatérskými soupravami, ale s příslovečným fortelem českých rukou a hlav.

Ocenit tento úspěch mohou jenom ti, kdož „velké“ raketoplány viděli a nebo si dovedou představit, kolik problémů je skryto ve vyřešení svislého letu při rychlosti 200 – 300 km/hod., pevnosti konstrukce, přijatelného klouzání a dobré ovladatelnosti modelu.

 

Soutěžící zleva : J.Horáček, J.Černý, Otta Šaffek, V. "Bejbi" Hadač, J. Kroulík a J. Táborský. Sedící je O. Satzke.

1.3.2021 Karel Jeřábek