MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2090956
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
851
851
3528
14353
2090956

Kdo je připojen

We have 13 guests and no members online

          Toto desetiletí rozdělím na webu na 3 části !!!

                       

 

 

 

Přelom milénia a první desetiletí se vyznačovalo velkým rozvojem elektroniky , mobilních telefonů a rozšířením internetu pro širokou veřejnost. To samozřejmě ovlivňovalo i činnost modelářů ve všech odbornostech a klubech. Z hlediska organizace a řízení klubů se stalo vše jednodušší. Veškeré informace z jednání Českého modelářského svazu a jejich komisí, lze nalézt na webových stránkách, rovněž i zpracování kalendáře akcí v jednotlivých odbornostech se organizuje přes internet. Většina klubů má své webové stránky a tak, má-li kterýkoliv modelář zájem o informace, lze je snadno získat. Nadále zůstává vystavování licencí v klubech pro své členy a příspěvek pro Svaz modelářů ve výši 100,-Kč .V roce 2000 začal vycházet nový časopis RC revue a později jeho odnože RC CARS a ROBOT revue. Časopis Modelář nadále vycházel, ale jeho obsah se zaměřoval více na plastikové modelářství. Soukromně vydává čtvrtletně trenér volných modelů Kubeš časopis Volný let.

 

Nejde však jen o organizační záležitosti.To, co u nás nejvíce trápilo modeláře celá desetiletí , byla nedostupnost některých druhů potřebného materiálu . Dnes není problém si přes internet objednat zboží ke stavbě modelů nejen od prodejců v naší republice , ale z celého světa. Rozvojem techniky a použitím nových materiálů se mění i stavba modelů. Jsou k dosažení stavebnice všech možných druhů modelů, od polystyrenových akrobatů až po modely s tryskovým pohonem.V našem okrese jsou výrobci modelů Jiří Šimek a Jiří Tůma. Jiří Šimek vždy stavěl modely perfektně propracované s výborným disainem a tak svou výrobu zaměřil spíš stálému vývoji dalších typů a vyráběl modely jen pro známé modeláře u nás i v zahraničí. Poslední model Scout je pro kategorii RCEN .Naproti tomu Jirka Tůma si založil firmu JITOM a vyrábí stále modely světové úrovně pro kategorie F3J, F3B a F3F, včetně jejich vývoje. Vyrábí modely s názvy Xantipa, Extasy, Evolution, Eagle a X-21 a dodává je po celém světě.

                           

                                                           Modely Scout, vpravo konstruktér Jiří Šimek, doleva piloti J. Imiolek a P. Štern

 

V elektronice se výrobci předhánějí o nejvšestrannější rádiové soupravy, kdy se přestávají vyrábět soupravy na kmitočtech 35 a 40 kHz a převážná většina modelářů ke konci desetiletí využívá souprav s 2,4 GHz. Umožňuje to lépe organizovat nejen soutěže, ale i veřejné akce a běžné létání . Rozvoj a výroba elektromotorů značně pokročil a střídavé elektromotory s kvalitními zdroji, daly úplně jiný směr modelářství. Výrobci se snaží o co nejdokonalejší modely v kompletním provedení i s rádiovými soupravami , ubývá tak soutěží a převládají společné akce a setkání modelářů.

 

Létání na asfaltové ploše u Plynárny se stávalo stále obtížnější. Nebyl nikdo, kdo by se staral o pořádek na ploše, ani o organizaci využití této plochy, protože již patřila soukromníkům z Prahy, které už provoz nezajímal, předpokládali jiné využití. Například zabrání plochy navážkou posekané trávy z dálnice D8 na polovinu plochy! Více se začalo létat na letišti v Užíně, kde měli modeláři vyhrazen prostor asi 300 m od kanceláří směrem na Jedlovou horu. O sekání trávy na této ploše se starali členové ústeckého klubu. Zde jsme také začali létat s elektrolety kategorie RCEN, která se hodně rozšířila. K. Jeřábek zorganizoval v roce 2002 první soutěž na Ústecku v této kategorii s těmito 8 soutěžícími Miroslav Šimek, Bílkovský, Soukup,Beran, Otto V.,Řípa, Ulihrach a Jeřábek . Soutěže se opakovaly ještě v dalších 2 letech.

                                        

                                                    První soutěž RCEN v Užíně zleva Šimek M.,Bílkovský, Soukup, beran, Otto v., Řípa, Ulihrach a Jeřábek.

                                         

                                                                                         Mirkovi Čápovi to ulétlo a všichni to sledujeme.

 

I na této ploše bylo létání s modely stále problematičtější vzhledem k rozvíjejícímu se provozu velkých letadel. Město Ústí n/Labem chtělo investovat do letiště a byl předpoklad, že se vybuduje asfaltová dráha tak, že zasáhne do prostoru, kde právě létali modeláři. Nabídli nám, že můžeme využívat plochu na opačné straně asi 100 m od hangáru směrem na Chlumec. Než došlo k nějakému jednání s ústeckým klubem, který v tu dobu byl jediným aktivním klubem, pronajal si tuto vyhrazenou plochu pro modeláře Radek Skoumal soukromně, trochu ji upravil a od roku 2003 provozuje za poplatek doposud. Sdružuje se zde skupina modelářů, kteří staví převážně velké modely akrobatů a jsou to : Z. Hazmuka, T. Zástěra, V. Šipl, V. David, P. Aixner, L.Mareš, J. Beran, J. Miňovský, V. Blažek a P. Najman.

                                        

                                                                                          Tomáš Zástěra se svým akrobatem na Leteckém dnu

                                         

                                                                                               Láďa Šípl s pěkným akrobatem

                                        

                                                                                Zdeněk Hazmuka při předváděčce na letišti v Užíně

 

V dubnu 2004 zakládá Petr Beran modelářský klub v Chlumci, ke kterému se přidává skupina z klubu Severka a klub je ustaven pod původním číslem 71. V klubu v jeho založení byli P. Beran, M. Čáp, K. Jeřábek, P. Štern, J. Obr, J. Kadlec a J. Lán. Klub nemá vlastní prostory, ale má zázemí ve škole, kde zakládají kroužek leteckých a raketových modelářů. Nejaktivnějšími žáky byli Petr a Martin Brožovi , Tomáš Richtr, Mirek Čáp a Michal Mottl. Zúčastnili se 2x Mistrovství ČR žáků, kde Martin Brož a Petr Brož získali titul přeborníka ČR v raketách. V Chlumci se také každoročně pořádaly velké Drakiády za účasti 60 dětí, později se tato aktivita přenesla do Modelparku. Členská základna se rychle rozšiřovala až na 35 členů. Převážně se létalo v kategoriích RCEN, F3J a F3B. Kromě soutěžních disciplin se členové věnovali různým akrobatům a jetům. V roce 2009 se stává předsedou klubu K. Jeřábek a mění se sídlo do Modelparku v Suché, kde má klub lepší podmínky.

                                      

                                                                          Na soutěži kat. RCEN ve Strakonicích zleva K. Jeřábek, P. Beran a J. Lán

                                     

                                                                              Honza Lán vypouští model Petru Beranovi

                                         

                                                                          Pavel Štern vlevo a Karel Jeřábek s elektrolety pro kat. RCEN

                                        

                                                                                         Honza Kadlec kontroluje těžiště elektroletu

                                         

                                                                 Předseda klubu Severka Petr Beran vpravo, 3. místo na Mistrovství ČR kat. RCEN

                                           

                                                                                      Soutěž házedel s kroužkem v Chlumci

                                          

                                                                    Raketýři z kroužku v Chlumci, Čáp M., ved. Jeřábek K., Brož M., Brož P., Mottl M. a Richtr t

                                       .

                                                                               Martin Brož s maketou rakety Terrapin

                                     

                                                                  Tomáš Richtr s maketou japonské rakety Nippon

                                   

                                                                    Petr Brož s hotovými modely raket Astrobee a RAM

                                   

                                                                                       Michal Mottl a jeho Wild Hawk při zalétávání

                                    

                                                                                         Mirek Čáp jun. na startovišti s padákovou

                                     

                                                                          Na Drakiádě 2006 létali všichni

                                      

                                                                                  Sladkou odměnu a diplom dostal na Drakiádě každý

 

Na rozhraní ústeckého a teplického okresu v obci Suché začínal s modelařením v roce 2001 Josef Vacek. Aby měl kde létat, začal jeho otec v prostoru bývalé skládky z dolu Chabařovice, upravovat plochu vláčením, sekáním a válcováním tak, že se zde dalo slušně létat na ploše 200 x 60 m, ale v okolí byl porost plevelu 1 m vysoký. S úpravou plochy pomáhal i modelář z Modlan Petr Schwertling, který byl členem ústeckého klubu a po roce 2003 přitáhl na létání do tohoto prostoru další modeláře létající na letišti v Užíně. V následujících dvou letech si většina modelářů začala zvykat na prostředí tohoto nového prostoru a tak už v roce 2005 tu chlumecký klub uspořádal soutěž RCEN a letecký den.

 

Pavel Štern začal ještě na letišti u Plynárny létat s modelem tryskáče Hornet. V roce 2005 jsme se zúčastnili leteckého dne ve Znojmě, kde létaly převážně modely s tryskovým pohonem. Nejen, že získal celou řadu zkušeností ohledně stavby a létání s těmito modely, ale poprvé jsme viděli vybudovaný areál pouze pro modeláře. Pěkná asfaltová plocha, ochranná stěna, zázemí s občerstvením, prostory pro ubytování, hřiště pro děti ,atd. Ten areál byl pro Pavla sen, který si zamanul uskutečnit v Suché. Ještě v tomto roce přivezl kovovou buňku na plochu, která měla sloužit k úkrytu před špatným počasím, zpevnil příjezdovou cestu štěrkem a položil panely jako parkoviště. V roce 2006 se spojil s podnikateli Petrem Schwertlingem a Václavem Řípou , že tento areál vybudují. Po začátcích budování odstoupil nejdříve P. Schwertling a v roce 2009 i V.Řípa . Od té doby je celý prostor o ploše 8,5 ha soukromým majetkem Pavla Šterna a pojmenoval jej Modelpark Suché. Ústecký klub si plochu pronajímá k létání. Klub modelářů Severka se z Chlumce přestěhoval do Modelparku v Suché, kde provozuje svoji veškerou činnost.

Ještě v roce 2006 byla vybudována asfaltová plocha o rozměrech 130 x 14 m, ochranná stěna v délce 100 m a výšky 4 m, betonové stoly pro občerstvení a odvodňovací strouha z plochy, protože se zde stahovala voda a vytvářel se močál. To nepomohlo a tak byl v následujícím roce vyhlouben menší rybník, asi 40 x 20 m kam se voda stahovala . Zároveň se stavěla i hlavní budova s přívodem pitné vody, elektřiny a odvodem kanalizace do Suché. V dalších dvou letech se přistavěla dílna a místnost pro sekací stroje na trávu, vybudovalo parkoviště, vyasfaltovaly se cesty v areálu, umístil se skutečný letoun Mig 17 a provedly některé sadové úpravy. Koncem roku 2010 byla prodloužena startovací asfaltová plocha na rozměr 270 x 14 m, u ochranné stěny je odkládací plocha pro modely ze zámkové dlažby , spojená s asfaltovým chodníkem v délce 100 m a na plochu jsou dva asfaltové chodníky. Začaly přípravné zemní práce pro vytvoření travnaté rozjezdové dráhy šikmo přes plochu, kterou by měli využívat i ultralehké letouny.

                                  

                                                                                                Takto vypadala plocha v roce 2004

                                   

                                                                                                  Budování příjezdové cesty

                                   

                                                                                        V roce 2006 vzniká asfaltová plocha

                                   

                                                                                                             Buduje se ochranná stěna

                                     

                                                                                                       Staví se baráček pro pořadatele

                                      

                                                                                 Majitel areálu Pavel Štern má radost jak to roste

                                       

                                                                                                              Hloubí se rybník a odvod vody

                                        

                                                                                                                       Staví se hlavní budova

                                     

                                                                                     Jsou postavené stoly pro občerstvení, včetně zábavy pro děti

                                      

                                                                                                   Chystá se létání o víkendu

                                      

                                                                                                       Večerní zákoutí u rybníka

                                      

                                                                                                                 Večerní létání

                                    

                                                                                             Celkový pohled na Modelpark v roce 2010

 

 

V Modelparku jsou organizovány akce leteckých a raketových modelářů.Letečtí modeláři, bez ohledu na příslušnost klubu zde pořádají soutěže kategorie RCEN, F3B, RCA, RCPa – parašutisté,soutěž kolem pylonů F3D a soutěže raketových modelářů. Největšími akcemi jsou ale propagační létání. Ať už je to Mezinárodní letecký den, Jarní soustředění jetů, Festival modelů raket, Polétání s jety , Drakiády a Setkání vrtulníků.

                               

                                                                                  Soutěže větroňů s elektropohonem kat. RCEN

                                 

                                                                                                Start modelů kategorie RCEN

                                  

                                                                            Při startu modelů kategorie F3B záleží na napnutí silonu

                                   

                                                                                         Soutěže kategorie F3B jsou nejnáročnější.

                                   

                                                                                                 Soutěže akrobatů mají již svou tradici

                                  

                                                                                            Akrobati připraveni k soutěži

                                                                                                                                 RC   parašutisty na Hopíku vynáší nahoru silné stroje

                                     

                                                                               Zakladatel soutěže Hopík Martin Wainer s parašutistou

                                      

                                                                                                          Combati před startem

                                         

                                                                                                              Piloti combatů sledují své modely

                                       

                                                                                                                 Soutěž kolem pylonů má krásné modely

                                        

                                                                                     Příprava modelů pro soutěž okolo pylonů musí být důkladná

                                        

                                                                                                                    Letecký den 2010

                                        

                                                                                                                    Jarní Polétání s jety

                                        

                                                                                                           Festival velkých modelů raket

                                      

                                                                                                                              Polétání s jety

                                       

                                                                                     Překrásně barevného tryskáče přivezl Petr Gubi vpravo

                                      

                                                                                                                              Drakiády

                                      

                                                                                                                                 Soutěže vrtulníků

                Budu pokračovat pozítří!