MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2089780
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
526
509
2352
13177
2089780

Kdo je připojen

We have 10 guests and no members online

 

                             

 

     

Devadesátá léta byla odezvou dění ve společnosti, kde sametová revoluce byla převratem celé naší společnosti ze socializmu ke kapitalizmu se všemi klady i zápory. To se samozřejmě projevilo i v činnosti modelářů v rámci Svazarmu i mimo něj. Nejpodstatnější změnou bylo, že byl Svaz pro spolupráci s armádou zrušen a byl vytvořen Svaz modelářů ČR, který spadal pod Sdružení technických sportů a činností, kde byly sdruženy téměř všechny další Svazy odborností. /potápěči, kynologové, letci atd./

Z hlediska organizace modelářství byly velké změny. Zrušily se krajské a okresní modelářské rady a řízení bylo jednostupňové tj. z ústředí byly řízeny přímo modelářské kluby pomocí zasílaných informací z jednání rady a komisí. Z našeho okresu se nikdo do vrcholných funkcí nedostal.

Modelářské kluby se staly samostatnými subjekty a byly z centra nově očíslovány. Kluby si tak samostatně evidují členy a přidělují čísla licencí, které jsou zároveň průkazem člena modelářského klubu.

                                   

                            Členská legitimace a zároveň licence                 Zadní strana s nalepenými známkami

 

Stále fungoval i systém plánování a organizace soutěží , včetně vydávání kalendáře pro všechny odbornosti.

                          

 

         Co však ovlivnilo veškerou modelářskou činnost bylo materielní zajištění pro kroužky mládeže, žákovské a juniorské soutěže a soustředění, protože na to kluby neměly prostředky a to co bylo z ústředí , nestačilo pokrýt náklady. Snížila se tak rapidně členská základna zvláště o mládež. Zlikvidovala se Soutěž aktivity mezi kluby, která byla organizovaná a dotovaná z ústředí a tím i příděly nejen základního materiálu, ale i RC souprav, zařízení do kluboven, dotace na metodická střediska a příděly materiálu pro kluby.

Na druhé straně, po materielní stránce došlo k výraznému zlepšení vzhledem k nebývalým možnostem koupení jakéhokoliv potřebného materiálu. Vzniká celá řada prodejen s veškerým zbožím a různých prodejců a výrobců nejen drobné bižuterie pro modeláře, ale i dovoz stavebnic a elektroniky, což přispělo k rozvoji některých kategorií.

 

V našem okrese zahájil svou činnost s prodejem modelářských potřeb v roce 1991 Václav Řípa, nejdříve ve svém domě v Koněvově ulici a později s Josefem Průšou v roce 1994 otevřeli prodejnu VR technik v Trmicích v Žižkově ulici, kde sídlí dodnes. Na Masaryčce v č. 53 nad Hraničářem, byla rovněž prodejna, kterou měl automobilový modelář Zedník a specializoval se na auta, hračky, ale i na základní modelářský materiál. U Mírového náměstí v uličce Klášterní , byla prodejna jen pro železniční modeláře. Prostory ani nájem prodejci nevyhovoval a tak prodejnu přestěhoval do rohového domu v ulici Masarykova 90 a ulice Stará, kde sídlí dodnes. Prodejem epoxidových pryskyřic , kterých byl nedostatek na trhu, se zabýval v počátku i Karel Jeřábek, který je zasílal pouze na objednávku. Výrobou hotových modelů kategorie F3J se později začali zabývat Jiří Šimek a Jiří Tůma.

 

 

Nejhorší situace nastala s místnostmi pro činnost klubů. Majitelé domů ve vidině velkých zisků z pronájmů, dávali klubům výpovědi a na nové pronájmy nebyly prostředky. Hned v počátku roku 1990 přišli o klubovnu v Trabant klubu v Krásném Březně a starší modeláři přešli do Severky. Rovněž v chemickém učilišti ukončili činnost kroužku mládeže z důvodů reorganizace učiliště a nedostatku prostorů. Slibně to vypadalo pro Severku, která se sice musela z klubovny na Klíši vystěhovat, ale jen do prostorů na Masarykově ulici č.41, které patřily Svazarmu. Bohužel po zabydlení a rozjetí činnosti.dostali v roce 1993 další výpověď, protože dům po skončení Svazarmu koupili soukromníci.

Tak jako dopadly kluby s místnostmi, tak skončila v roce 1990 i prodejna s modelářskými potřebami, která byla v nové zástavbě naproti Hraničáři, kde noví majitelé budovy měli jiné zájmy než modelářství.

 

 

Z hlediska soutěžení a stavby leteckých modelů došlo k podstatným změnám. Zánikem klubu v Krásném Březně v podstatě skončila doba stavby a soutěžení s upoutanými modely na Ústecku. V této době už nebyl zájem ani o volné modely, které převážně stavěli žáci v kroužcích a nebyl pro ně ani prostor, kde tyto modely kolem Ústí n/Labem provozovat. Proto se většina modelářů, kteří měli zájem o soutěže, věnovala kategoriím rádiem řízených modelů. Šlo hlavně o větroně kat.RCV2, které byly nejvíce rozšířeny a byly náhradou za volné modely kat. F1A. Na počátku tohoto desetiletí se tato kategorie létala hodně i v zahraničí a tak byla uznána jako mezinárodní s názvem F3J./měřil se čas 9 minut a přičítaly se body za přistání na čáru /. Druhou mezinárodní kategorií byla F3B, ale náročnější, kde se létaly 3 úlohy /trvání letu s přistáním, rychlost modelu na vymezeném úseku a vzdálenost na vymezeném úseku /. Koncem devadesátých let se začalo stavět a létat s akrobatickými RC modely se spalovacími motory kat. F3A. Vývoj šel ale rychle dopředu a místo soutěžení se začaly stavět obří modely jak větroňů, tak motoráků se spalovacími motory velkých kubatur a předváděly se na veřejných akcích.

 

 

Na počátku devadesátých let byl náčelníkem klubu Severka Jiří Obalil a klub soustředil všechny letecké, raketové i lodní modeláře z okresu. Pro úplnost uvádím jmenný seznam, aby bylo známo, kolik modelářů a kteří v tomto velkém klubu byli : Bažant P.,Beran P., Beránek J., Beránek M., Bláha L., Blažek V., Břehovský L., Čáp M., Čerepjuk J., Černý J.,Dvořák E., Drahoš A., Drahošová I., Dubina P., Eiseman P., Fišer M., Four t., Grepl P., Házl J., Horáček J., Horáček J., Horníček R., Hrodek K., Chum E., Imiolek J., Imiolek J.jun., Ivančo I., Janda P., Jeřábek K., Jiráček M., Jiránek J., Jirásek J., Josífek J., Klíma J., Kolář J., Kovář O., Kosáček B., Král L., Kredba J., Krejsa P., Krejsa P. jun., Kudrna j., Langmaier Z.,Libánský J.,Linhartová J., Linhart B., Mihulka J., Modrý V., Nešvera P., Nováček M., Obalil J., Obr J:, Obr T.,Obr P., Otto V., Otto R., Pauza M., Pecka J., Polach K,. Rod V., Roth J., Roth J.jun., Řípa V., Salcer E., Sedlák T., Schreier Jos., Schreier J. Skoumal R., Skoumalová V., Slezák Z., Soldán P., Soukup M., Stojánek J., Svítil J., Šafařík J., Šimek J., Šimůnek B., Šourek P., Špička D., Štern P., Thoř F., Tydlitát P., Tůma J., Tůma M., Vaněk V., Vojtěch Jan.

Přestože měl klub 84 dospělých členů, tak se jakýchkoliv soutěží zúčastňovala sotva třetina, ostatní stavěli rekreační modely, nebo chtěli být jen v klubu. Létat se dalo na letišti u Plynárny Užín, v Srbicích, ale později i na budovaném novém letišti v Užíně. Svahové létání bylo stejné jako dříve.

Velká skupina modelářů s větroni kat.RCV2 jezdila po soutěžích v celém kraji s velmi dobrými výkony a tak hned v roce 1990 jak byl možný výjezd do zahraničí, vyrazili jsme na mezinárodní soutěž do Belgie. Samozřejmě jsme se na to náležitě připravovali. Bylo nutné udělat přepravní bedny na střechy aut, někteří stavěli nové modely, nechali jsme si udělat samolepky, prostě, jeli jsme reprezentovat !

                             

                                                                        Samolepky týmu Severky

 

Třemi auty jsme se přepravili do města Amay, kde jsme poprvé viděli, na jak malé ploše se dá tato soutěž odlétat. Byl to trávník na ploše asi 250 x 200m, sotva na rozběhnutí a všude okolo soukromý pozemek, kam se nesmělo. Pro nás téměř neznámá situace. Vše se zvládlo a 64 soutěžících ráno nastoupilo k soutěži. Po 4 kolech, kdy naši dost vítězili ve skupinách a Pavel Štern vedl celkově, obléhali naši skupinu nejen soutěžící, ale i redaktoři odborných časopisů. Druhý den zesílil značně vítr, což našim modelům nevyhovovalo. I přesto se do 12 členného finále dostali Pavel Štern ,Jarda Imiolek a Radovan Otto. Ve dvoukolovém finále obsadil R.Otto 3.místo, P.Štern 5. a J.Imiolek 7.místo. V družstvech, kterých bylo 15 byli na 3. místě R.Otto,J.Tůma a J. Imiolek, na 4.místě J.Šimek,P.Krejsa a V.Otto a na 5.místě J.Obr, P.Štern a K. Jeřábek. Byl to zdařilý první klubový výjezd do zahraničí.

                                   

                                         V dalších letech jsme ještě soutěžili ve Francii, Belgii,Nizozemí , Německu , Slovinsku a v Anglii.

                               V Belgii zleva stojící J.Šimek, J. Tůma, J. Imiolek, R. Otto, V. Otto, vpředu P.Krejsa, K. Jeřábek, J. Obr, P.Štern

 

Téměř legendární zájezd na 2 soutěže současně zorganizoval Pavel Štern v roce 1991. Dostali jsme pozvání na mezinárodní soutěže kategorie F3J, která se právě schválila na FAI, do Belgie a Anglie v termínech 2 sobot za sebou a tak Pavel připravil se známým turistou Jardou Srbou program zájezdu tak, abychom kromě létání viděli z Anglie co nejvíce . Zájezd byl naplánován pro cestu autobusem s kompletně obsazeným nejen soutěžícími, ale i rodinnými příslušníky a dalšími zájemci. Na 18 dnů jsme vyrazili napěchovaným autobusem spacáky, oblečením, konzervami a modely umístěnými pod střechou autobusu. Samozřejmě, že jsme se na tuto akci připravovali, nechali jsme si ušít stejné oblečení a podle zkušeností z minulých mezinárodních soutěží jsme věděli, že mají tamní modeláři zájem o naše trupy modelů. Proto byla klubovna využívána měsíc předem k laminování trupů, aby mohl být výměnný obchod. Akce se zúčastnilo 11 soutěžících : P.Štern, K.Jeřábek, J.Tůma, J.Šimek, J.Imiolek, P.Krejsa, V. Otto, R. Otto, J. Obr, P. Obr a V. Řípa. Ostatní v autobuse byli rodinní příslušníci, další modeláři z klubu a zaměstnanci firmy Genope patřící P.Šternovi.

V Belgii na soutěži v Helchterenu na vojenské střelnici se dařilo J.Šimkovi , který ji vyhrál, družstvo Šimek,Otto R. a Štern P. bylo na 2.místě, ale i ostatní byli v popředí. Po přesunu do Anglie, kde jsme zhlédli nejen jejich turistické zajímavosti včetně Stonenge, Robina Hooda, Windsoru, Londýna, ale i dvě historická letecká muzea s prohlídkou letadla Concorde a jiné. Druhá soutěž v Anglii byla na voj. letišti ve Sleafordu, kde soutěžilo 81 závodníků a nám už se tak nedařilo. Radek Otto byl nejlepší na 23.místě a družstvo Otto R., Tůma J. a Krejza P. byli čtvrtí.

                            

                       Účastníci zájezdu na soutěži v Anglii zleva Krejsa, Štern, Šimek, Imiolek, Ott R., Otto v., Jeřábek, Řípa, Tůma, Obr P., Obr J.

                            

                             2.místo v Belgii, Jiří Šimek,Pavel Štern a radek Otto

                             

                              3. místo ve Francii, Pavel Štern, angličan a Karel Jeřábek

 

 

Při likvidaci klubu v roce 1993, kdy bylo nutné někam uložit materiál získaný za mnoho let, se vše přestěhovalo do skladu truhlářské dílny Lukáše Břehovského . Klub přestal organizačně fungovat a skončila tím i jakákoliv aktivita většiny členů a v akcích pokračovali jen ti nejaktivnější , ale jen v soutěžní kategorii F3J…..

 

Klub Plastikových modelářů působil nepřetržitě i po změně režimu v roce 1989 a aktivní modeláři, jejichž smysl činnosti bylo stavění plastikových modelů a „ježdění „ po soutěžích a výstavách, pokračovali ve stavbách modelů nezávisle, zda byli pod hlavičkou Svazarmu, nebo jiné organizace. Zúčastňovali se regionálních soutěží, krajských soutěží i mistrovství republiky s dobrými výsledky.V průběhu desetiletí přišli noví členové klubu Roman Vondráček, Jiří Brož, Petr Šulc, Jiří Buzovský a Václav Hedrlín. V roce 1995 se klub spojil s klubem plastikových modelářů Děčín a vytvořil nový klub pod hlavičkou KPM 95 Děčín – Ústí nad Labem. Největších úspěchů dosahoval Ruda Matura jak na národních soutěžích, tak i v mezinárodních. Na příklad v Telfordu v Anglii na neoficiálním mistrovství světa v plastikovém modelářství.

 

Přestože většina ústeckých modelářů chodila létat na asfaltovou plochu u plynárny, případně na nové letiště v Užíně, kde se mohli domluvit, trvalo to až do roku 1999, kdy byl vytvořen nový ústecký klub č. 113 pod vedením P.Válka, přestože neměli žádnou dílnu ani klubovnu na setkání.Zakládajícími členy klubu byli P.Antoško, P.Beran, K.Bílkovský, S.Bobr, J.Kadlec, J.Havlín, V.Hůda, V.Komberec, P.Kunert, J.Mihulka, J.Miňovský, J.Obr, V.Petráček, L.Prokeš, J.Průša, V.Řípa, R.Skoumal, Z.Slezák, P. Válek, L.Veselý, Z.Velenský, R.Havlůj, J.Vobrátil a P.Kučírek.