MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2109047
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
154
1301
5955
17080
2109047

Kdo je připojen

We have 10 guests and no members online

 

                       

 

 

Od roku 1960 jsou okresními modelářskými radami vydávány nové sportovní licence modelářům podle výkonů na soutěžích. Číslování je podle okresů jako ve státní správě a poštách. Ústí nad Labem mělo tedy podle okresu číslo 41 a pořadové číslo závodníka dle seznamu na okresní model. radě. Já např. OK 41 – 13. Předsedou okresní modelářské rady byl Antonín Příhoda a v radě byli zástupci ze všech  klubů z okresu.

 

Klub modelářů, který sídlil na Bukově a jehož budova byla po roce 1962 zlikvidována, se přestěhoval do Hrnčířské ulice č.18. V tomto klubu se soustředila většina modelářů z okresu , včetně těch z Chabařovic, protože V.Šmejkal tragicky zemřel a nebylo letiště ani dílny. V tomto klubu se stavěly převážně volné motorové modely pro rekreační a propagační účely , ale i upoutané. Propagátory tu byli Jindra Maděra, Libor Klika, Marian Došek,Standa Novotný, Vondráček, Zouna,Rudolf Horníček,mj. Kváš, Josef Páska,

Vyjimku zde dělal Jiří Machytka, který stavěl a soutěžil s modely na gumový pohon kat.B2 a skupina modelářů s volnými větroni kategorie A2 –K.Jeřábek,F.Habr, J.Maleč, F. Kořínek,Matějka, M.Jeřábek, J. Sechovec,

                        

                                                  Modely kategorie A2 Karel Jeřábek a Miloš Soukup

                          

                                                               Imiolek Jaroslav jun. s modelem kategorie A2

                           

                                                 František Kořínek, Miroslav Jeřábek a Karel Jeřábek na soutěži kat. A2

                            

                                                            František Habr s modelem kat. A2

 

 

Po krátké době asi v roce 1965 odchází část členů a vytváří se modelářský klub v okresním Domě pionýrů v Ústí n/Labem, pod vedením Antonína Příhody, který měl převážně mladé modeláře se zájmem o upoutané modely. Přímo zde vedl kroužek A. Příhoda a na dalších školách byli jako instruktoři Zoula, Horníček a Kváš. Soutěží s U modely se zúčastňovali F. Šinkora, A. Kurka,F. Zoula, Voborník, A.Příhoda, Plánický, Marek, Svejkovský, F.Kořínek, J. Mišta . Létání s U modely provozovali na hřišti na Bukově, kde byla plochá dráha, na hřišti Rudé hvězdy na Skřivánku nebo na parkovišti u zimního stadionu.

                               

                                                               Antonín Příhoda, hlavní organizátor soutěží upoutaných modelů

V roce 1970 se zúčastňují soutěží s U modely i žáci z kroužků J. Lukáš, M. Příhoda, A. Drahoš, L. Drahoš, J. Fabián, P. Marek, I.Svejkovský, J. Svejkovský, J. Hanousek, Z . Vrána, J. Vejdělek, P. Veselý, V. Hulena, J. Bašek, F. Kratochvíl, M. Marek, J. Tůma, V. Musil, P. Glatz, I. Ivančo, J. Kostjum, D. Příhodová, P. Pokorný, F. Thoř.

 

Další klub vznikl v roce 1967 v Revoluční ulici u parkoviště Spolchemie, kde Rudolf Horníček vybudoval dílny a soustředil zde starší modeláře spíš technického ražení. Přešli sem modeláři, kteří začínali svou činnost v Setuze a stavěli převážně modely lodí - stavěli letadlovou loď asi 2,5 metru dlouhou a byli to: J.Páska,K.Harza a Hruška, který postavil RC model buldozeru.

 

Část modelářů z Bukova přešla po  roce 1961 i do nově vzniklého klubu leteckých modelářů v Tovární ulici v Předlicích. Pod vedením Františka Veselého, který začínal s mládeží ve škole, je zde jen pár dospělých , kteří tvořili základ klubu. Mezi ně patřili i Jaroslav Imiolek st., Bohumil Kosáček, J.Roth , Nerlinger, Procházka,Hrodek, Valenta, Groh a Klásek. Měli 2 kroužky mládeže na školách, jeden v Předlicích a druhý v Hrbovicích, který vedl Groh.

                              

                 František Veselý v klobouku a další členové klubu J. Soukupová, Groh, M. Soukup, J. Imiolek jun ., Nerlinger, L. Bláha, F. Procházka

                                

                                                                             Míla Tůma s upoutaným modelem

                                

                                                                                Jaroslav Imiolek jun. s upoutaným modelem

                                  

                                                                            Depo upoutaných modelů v Předlicích

 

Tento klub se velice rychle rozvíjel obrovskou aktivitou Františka Veselého, který v rámci organizace Svazarmu založil hospodářské zařízení. To vydělávalo finanční prostředky, které používali k rozvoji činnosti a do rozšíření strojového parku, koupi pozemků a budov. Protože se modeláři věnovali upoutaným modelům, vybudovali v letech 1963 – 1965 dva kruhy pro létání s těmito modely v prostoru, kde je dnes v Předlicích benzinová pumpa a křižovatka. Celý prostor byl lemován vysázenými topoly, které u pumpy zůstaly dodnes. Ještě v roce 1968 se zde konalo Mistrovstvírepubliky upoutaných modelů v kategorii akrobatů a combatů, které zde pořádal právě František Veselý. Zajímavostí možná bude to, že připravili nejen kvalitní soutěž, ale i hodnotné ceny, jako na příklad kvalitní motory na combaty nebo tranzistorová radia, což v tu dobu bylo něco!

V klubu působí i řada větroňářů kat. A2 - L. Bláha, M. Soukup, J. Imiolek, J. Imiolek jun.. F. Veselý organizoval i zájezdy na soutěže nákladní Erenou pro celý kroužek leteckých modelářů a členů na letiště v Roudnici, Mostě, Slaném , Ranné nebo do Žatce. Jednou při zájezdu do Tábora mi nabídl, že mě po cestě hodí na soutěž do Slaného a tak jsem tam v 7 hod. naklusal. Jaké bylo pro všechny překvapení, když jsme se dozvěděli, že jim někdo ukradl Erénu a nikam se nejelo !

                               

                                                            Miloš Soukup s větroněm kategorie A2 ( F1A)

                             

                                                      Petr Šulc,Karel Jeřábek, Luděk Bláha a Míla Otto na soutěži kat. F1A

                               

                                              Na soutěži kategorie F1A vlevo stojící Luděk Bláha, Luděk Bláha jun. a uprostřed K.Jeřábek

                              

                                                                  S modely kategorie F1A létali zleva Láďa Otto, Miloš Soukup a Míla Otto

                               

                                                                          Láďa Otto s modely pro kategorii F1A s kufry na transport

                               

                                                                                            Mirek Čáp s modelem kategorie F1A

                                

                                                    Jirka Tůma na soutěži kategorie F1A, přihlíží Jan Vojtěch a Vladimír Otto

 

V tomto období se rozvíjela aktivita modelářů ve Svazarmu a projevovalo se to hlavně v pořádání soutěží. Vždyť jen v roce 1965 bylo v kraji 33 soutěží volných modelů, z toho 8 v Ústí nad Labem, které pořádal A. Příhoda a F. Veselý. Pro upoutané modely bylo v kraji 10 akcí a z toho 3 pořádal A. Příhoda. K rozvoji aktivity modelářů na okresech měla přispět i soutěž mezi okresními radami a kluby. Zpočátku se tomu u nás v okrese nevěnovala pozornost. Až když se začal přiděloval materiál na stavbu modelů a zavedla na klubech evidence činnosti, došlo ke zlepšení. V tu dobu byl pracovníkem Svazarmu pro modeláře Schneider, který se účastnil i některých modelářských akcí. Okresní výbor Svazarmu sídlil na Předmostí v budově Uhlozbytu.

 

Po materielní stránce pomohlo v roce 1965 otevření prodejny Modelář, která sídlila v bloku domů na Fučíkově ulici / nyní Masarykově/ pod Hraničářem, kde bylo možné sehnat veškerý základní materiál a české stavebnice modelů. Prodejna zde fungovala až do roku 1985, kdy byla zbourána pro novou výstavbu a přestěhovala se do nové zástavby naproti Hraničáři, ale už ve spojení s papírnictvím.

 

Celostátně byl vydáván i Kalendář soutěží, kde bylo zastoupeno všech 5 odborností / letecké, lodní,železniční, automobilové a raketové /. Většinou obsahoval 600 – 700 soutěží v roce. Kalendář byl z ústředí posílán na okr.model. rady a odtud na kluby. Zároveň byl i otisknut v časopise Modelář, který od roku 1965 nahradil stávající časopis Letecký modelář a byly v něm články a plánky ze všech odborností, nejen letecké!

 

V roce 1965 uspořádala Ústřední modelářská rada v Ústí nad Labem první kurs pro rozvíjející se odbornost – raketové modelářství, kterého se zúčastnilo asi 30 modelářů. Z Ústí n/L. zde byl P. Dobeš, ale raketýři zde začali později. V tomto období se létalo jen s nízkotlakými motory typu S1 – S4 z Pardubic a vyvíjely se motory RM v Dubnici n/Váhom, které se začaly používat od roku 1966.

 

V roce 1967 se uskutečnilo v Sazené mistrovství světa volných modelů, kam se podívala celá řada modelářů od nás z okresu. Kromě vlastních soutěží volných modelů kat. FIA,FIB a F1C, zde poprvé veřejně vystoupili i raketoví modeláři z Prahy. Jejich předvedení modelů přitáhlo řadu modelářů do této rozvíjející se odbornosti. Mezi ně patřil i Karel Jeřábek, který přenesl tuto činnost i do Ústí nad Labem. Spolu s Jirkou Horáčkem a Kamilem Petrusem zorganizovali hned na jaře v roce 1968 i první soutěž raket v Dělouši, kde se tenkrát létalo. Zúčastnili jsme se i mistrovství Československa v Bratislavě, sice bez velkých výsledků, ale s načerpanými zkušenostmi. Na celonárodní konferenci vstupuje K. Jeřábek do raketové komise ČR. Koncem roku 1968 přecházejí raketýři do klubu v Předlicích, kde jsou jim vytvořeny výborné materielní podmínky.

                                 

                                                                                                     Připravujeme první raketu v Dělouši

                                  

                                                                                       Nástup soutěžících na první soutěži raket

                                  

                                                                                                 Zahájení první raketové soutěže v roce 1968

                                  

                                                                                           Ty svorky musíš zmáčknout, říká Josef Černý

                                   

                                                                                      Ceny předával předseda klubu František Veselý

                                    

                                                                         Létali jsme i s modely A1 v Dělouši

                                    

                                                                       Jiří Horáček létal v Bratislavě s raketoplánem Delta

                                    

                                                                                    Naše startoviště v Bratislavě, oblečeni v dobových šusťácích!

 

Rok 1968 vstoupil do dějin politickými a hospodářskými proměnami, které ovlivnily veškerou činnost a tedy i Svazarmu nejen na vrcholných orgánech ,ale i na našem okrese. Soukromé podnikání a podnikání společenských organizací bylo na krátkou dobu povoleno, ale hned v začátku sedmdesátých let došlo k omezování . V rámci normalizace společnosti , nedostalo hospodářské zařízení v Předlickém klubu pod vedením F. Veselého doporučení od okresního výboru Svazarmu a muselo být v roce 1971 zlikvidováno ! To se uskutečnilo prodejem majetku mládežnické organizaci SSM /Svaz socialistické mládeže/ a finanční prostředky sloužily rozvoji klubu celých dalších 20 let. Došlo i ke změně předsedy ZO Svazarmu, kterým se stal Bohumil Kosáček. Klub přišel ale i o prostory, kde bylo možné se scházet. Dostali jsme nabídku ze základní organizace Svazarmu ve Všebořicích, že si můžeme vybudovat klubovnu v jejich domě( rohový dům, kde byla dříve hospoda). Láďa Otto s brigádníky vše opravili, ale když jsme se měli nastěhovat, tak vyhořela restaurace Kovárna a nám místnosti nedali a byla zde opět restaurace. Sklad materiálu jsme měli na přechodnou dobu v Hotelovém domě na Terase. Zásluhou vyjednávání Josefa Jurka, byly získány prostory bývalé mlékárny v Gottwaldově ulici č.41 na Klíši, kam se klub přemístil. Od roku 1975 byl předsedou klubu Jaroslav Beránek.

 

Podobná situace byla i s místnostmi klubu v Hrnčířské ulici č. 18., které byly pronajaty od Bytového podniku. V roce 1971 se musely tyto dílny a prostory opustit pro rozšíření prodejny a modeláři většinou přešli do klubu na Klíši.