MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2090048
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
794
509
2620
13445
2090048

Kdo je připojen

We have 9 guests and no members online

 

 

                               

NÁMĚŠŤSKÉ DNY KOSMONAUTIKY 2020

Letos se již potřetí uskuteční Náměšťské dny kosmonautiky.

Náměšťské dny kosmonautiky jsou vždy věnovány nějakému významnému milníku v historii dobývání vesmíru (40. výročí letu prvního čs. kosmonauta V. Remka v roce 2018, 50. výročí letu Apollo 11 - přistání prvního člověka na Měsíci v loňském roce).

Letos jsme zvolili 30. výročí umístění Hubbleova vesmírného teleskopu na oběžné dráze. To se stalo 20.4.1990. Nosičem byl raketoplán Discovery. Hubbleův vesmírný teleskop otevřel lidstvu naprosto nové obzory při průzkumu vesmíru. Všeobecně známé jsou velice atraktivní fotografie hvězd, souhvězdí, mlhovin….. Ale to není vše.

Letošní akce bude tradičně třídenní. Uskuteční se ve dnech 1. – 3. dubna 2020.

A jak budou Náměšťské dny kosmonautiky vypadat?

Program bude, tak jako v předchozích letech, rozdělen na dvě rovnocenné části – první pro žáky náměšťských škol, druhá bude zaměřena na nejširší veřejnost.

Tahákem, především pro děti, ale i pro dospělé, bude určitě mobilní planetárium. To je veliký stan pro 20-30 osob, který bude v sále sokolovny. Mobilní planetárium je vybaveno vyspělým projekčním zařízením a divák se velmi rychle přenese do virtuálního světa.

Pro školy bude vyčleněn čas od 08.00 do 14:00 ve středu a ve čtvrtek. Jednotlivé třídy budou mít své projekce přizpůsobené v návaznosti na věk dětí i aktuální potřeby výuky. Nebude to jenom vesmír. Rodiče s dětmi se mohou zúčastnit odpoledních projekcí ve středu od 15:00 do 17:00.

Dospělínaopak mohou počítat hlavně s nezvyklými pohledy do nitra vesmíru. Pro širokou veřejnost bude mobilní planetárium přístupné ve středu od 17.00. Ve čtvrtek od 17:00 bude nesmírně zajímavá přednáška našeho předního popularizátora kosmonautiky Tomáše Přibyla z Technického muzea v Brně právě o historii, přínosech a budoucnosti pronikání do vesmíru v souvislosti s Hubbleho vesmírným teleskopem. Vstupné na přednášku je zdarma, do mobilního planetária pak symbolických 25,- Kč na osobu.

Atmosféru budou dotvářet zajímavé výstavy v přísálí sokolovny. Ty budou přístupné zdarma po všechny dny od 09:00 do 17:00.

Na sále určitě nebude chybět nějaký nový obří model kosmického prostředku, tak jak je již zvykem. Loni to byl lunární modul Apolla 11. Letos to bude obří model Hubbleova vesmírného teleskopu v měřítku 1:5 (opět největší v ČR) a další artefakty.

Jeden den – ve čtvrtek 2.4. od 19:30 do 21:00 se v Jedově uskuteční, loni velmi oceňované, pozorování noční oblohy hvězdářskými dalekohledy. Termín bude podle počasí aktuálně upřesněn nejen prostřednictvím městského rozhlasu.

A aby toho nebylo málo, v rámci akce se uskuteční v sobotu 28.3.2020 autobusový zájezd do Hvězdárny a planetária ve Ždánicích. To, že si Ždánice, které jsou poloviční oproti Náměšti, spojujeme pouze se šroubárnami je matoucí. Oni tam mají špičkové planetárium, jedno z nejmodernějších v ČR. A tam se podíváme i na „střeva“, uvidíme to, co jinde obvykle není možné.

Letošní Náměšťské dny kosmonautiky jsou společným dílem města, MAS Oslavka, DDM, MěKS a JéTé Pádlo.

 

Ferdinand Szemla