MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2115483
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
1132
938
3856
23516
2115483

Kdo je připojen

We have 22 guests and no members online

 

                    

           Globální oteplování a modeláři.

 

Ještě před 50 lety vše fungovalo normálně. Bylo jaro, léto, podzim a zima. Příroda podle toho fungovala. Když vědci upozorňovali na globální oteplování Země, nikdo tomu nepřikládal žádnou pozornost. Dnes o tom mluví všichni. Dotýká se to také nás, jako modelářů?

 

Podívejme se do našeho areálu Modelpark. Když se začalo zde létat a budovat, musela se udělat nejdříve strouha na odvodnění z plochy a vzápětí na to i rybník, aby se stáhla voda, která pramenila ve svahu nad letištěm. Vše fungovalo 14 roků a vloni při tropických vedrech se pramen zastavil a voda ubývala. Přestože na podzim a v zimě pršelo, stejně se rybník nenaplnil a v letošním roce byla opět vedra a ubylo tolik vody, že chybí asi 1metr . Není spodní voda ani asi pramen. Areál je na výsypce a nikdo neví jaké je složení vrstev půdy, ani kde pramen vznikal. To je jen jedna stránka důsledků tropických veder.

 

Dlouhotrvající vedra ovlivňují i naše akce. Pořádali jsme celkem 14 akcí v Modelparku v tomto roce. Některé jsme museli zrušit a některé zkrátit vzhledem k počasí. U některých akcí to není problém, ale když je předpověď počasí s teplotami okolo 34 stupňů, těžko můžeme čekat velkou návštěvu na Leteckém dnu. Potom se zde odráží i ekonomická stránka, kterou nám nikdo nenahradí. Pak, že se nás to nedotkne!!

 

Jezdím na letiště asi 100 krát za rok a vždy s foťákem. Letos mám z běžného létání (bez akcí) nejméně fotek, protože tam jezdili jedni a ti samí modeláři, které už jsem nafotil. V tropických vedrech je to výjimka, jezdí se sem jen dopoledne. Večery tu bývají klidné a nádherné, ale teploty dělají své. Potom, že to modeláře neovlivňuje !

 

Z jednotlivých akcí jsou níže obrázky, na kterých je vidět počasí.

 

25. 12. 2019 Karel Jeřábek.