MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2115506
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
1155
938
3879
23539
2115506

Kdo je připojen

We have 13 guests and no members online

                                      Srbický pahorek. Tento název prostoru kde se létá s modely, vymysleli reketoví modeláři z Krupky.

     Historie tohoto prostoru sahá až do sedmdesátých let, kdy byla ukončena skládka zeminy z blízkého dolu a vrstva byla asi ve výši 15 metrů nad základní plochu. Do tohoto prostoru, který nebyl obděláván, ale byl rovný a plochý, chodili létat modeláři převážně z Ústí nad Labem a z Teplic. Pořádali jsme zde i soutěže v kategorii RCV2 i volné modely a rakety. Převýšení těch 15 metrů tenkrát stačilo i v roce 1976 Jardivi Šafaříkovi k překonání rekordního letu s motorovým modelem. 

        Postupně, kdy vznikly plochy u tlakové plynárny v Užíně a nebo letiště v Užíně, přetali ústečáci do prostoru chodit. Přispěla tomu i výstavba Modelparku v Suché.

     Posledních 20 let plochu využívají hlavně raketoví modeláři z Krupky a pořádají zde všechny svoje akce od veřejných až po Mistrovství ČR a Světové poháry. Ve všech pozvánkách uvádějí SRBICKÝ PAHOREK. Tak tento název vznikl.

     Bohužel, plocha odpočívala 50 let, trochu se propadla na některých místech, ale to nevadí stavbařům, aby zde v příštím roce začali s výstavbou velkých budov a tím ukončili modelářskou činnost v tomto prostoru.

             Poslední akcí, kterou zde pořádali 9. listopadu bylo Raketové show, kterým tato činnost zde skončila.

       23.11 2019  Karel Jeřábek