MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2090199
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
94
851
2771
13596
2090199

Kdo je připojen

Právě přítomno: 10 hostů a žádný člen

                                                                                                              První byl Hornet.

           Samozřejmně, že je řeč o prvním tryskáči, který se objevil v Ústí nad Labem. Psal se rok 2004 a modeláři z celého Ústí chodili většinou létat na asfaltovou plochu u Tlakové plynárny v Užíně, ktará dříve sloužila pro práškování letadly Státního statku v Chlumci. Soutěžně jsme létali kategorii F3J a tady jsme trenovali. Ostatní létali s různými motoráky se spalovacími motory, ale už začínaly elektrolety.

            Na podzim v září se objevil na letišti Pavel Štern a přinesl si z auta model HORNET s tryskovým pohonem od fy Graupner. Byla to obrovská novinka a tak jsme byli zvědaví jak to bude létat rychle a co se s tím dá dělat. Z počátku byla delší příprava, plnění kerosinu, kontrola rádiového ovládání a až nakonec nastartování motoru. Už ten zvuk, byl nádherný. Pavel s modelem popojížděl po ploše, aby si vyzkoušel, jak vše funguje. Udělal si přestávku, doplnil palivo a pak za podpory nás, několika diváků, vzlétl. V tu dobu nebyla ještě elektronika pro tyto modely na takové úrovni jako dnes. Veškeré povely pro turbínu šly se zpožděním 3 - 4 vteřiny a tak se stalo, že při první zatáčce vlevo při malé rychlosti spadl model do porostů vedle dráhy.

        Běželi jsme do místa pádu a model hned našli. Nešlo jen o model, ale mohl být i požár od rozlitého kerosinu a pod. Modelu se nic nestalo, přistál do křovin, které jej zbrzdily a vzhledem k tomu, že byl model z laminátu, nebyl vůbec poškozen.Model jsme vytáhli a řekl bych -slavnostně, nesli spokojeně zpět na plochu. Takový byl začátek létání s jety na Ústecku. Na snímcích v příloze vidíte celý průběh  1. startu.

             Karel Jeřábek 11.1.2018