MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2089591
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
337
509
2163
12988
2089591

Kdo je připojen

Právě přítomno: 11 hostů a žádný člen

                 V prvním čísle časopisu RCrevue vyšel můj článek s plánkem, jak si udělat pult na vysílač Cadet. Co jsem tam napsal si můžete přečíst, prohlédnout obrázky a pustit se do toho, pokud takový pult potřebujete. Je to jen návod na tento rozměr, ale dá se podle toho udělat pult i na jiný vysílač. Jen to bude chtít změny v rozměrech, ale myšlenka zůstává.

    3.1.2019  Karel Jeřábek

                      

 

                       

                        

                         

                         

                         

                            

       Pro ty, kterým se to nahoře špatně četlo, tak ještě originál dopisu.

 

 

                                

PULTÍK pro vysílač Cadet.

 

 

Pro výrobu tohoto PULTÍKU jsem se rozhodl po té, když jsem zakoupil pro osmiletého pravnoučka model elektrovětroně BETA 400, se kterou je dodávána i souprava Cadet. Vysílač je v palcovém provedení a tak, když jej držel v jeho malých rukou, stále zatáčel. Buď táhl levý knipl doleva a nebo pravý doprava a tím zatáčel. Já se zlobil, proč to dělá, než jsem přišel na to, že mu prostě délka palce nestačí ! To mi dalo podnět k výrobě jednoduchého pultíku k usnadnění ovládání modelu.

Nápad jsem hned zrealizoval. Povolil jsem 4 šrouby stahující horní a spodní část vysílače, podíval jsem se kolik je místa uvnitř pro případné šrouby k přidělání desky pultu. Vruty, které budou do strany zašroubované, nedosáhnou na žádnou část vnitřní elektroniky. To bylo hlavní zjištění a mohl jsem vyrobit PULTÍK, jako je na obrázku 1.

 

Základem PULTÍKU je topolová překližka tl. 3 mm, ze které se vyřízne tvar podle plánku pos. 1. a vyvrtají dva otvory průměr 4 mm pro nasazení závěsu z drátu. Lehce srazíme hrany a natřeme bezbarvým lakem.

Později, až budeme mít vše spasované, tak desku sejmeme, zatmelíme, vybrousíme a nastříkáme barevně alespoň 3x, aby se neodřela barva při častém používání.

 

Závěs vysílače pos. 2 je naohýbaný ze svářecího drátu průměr 3 mm, který je dostupný v zámečnických dílnách, nebo v prodejnách železářství. Rozměry na výkrese jsou pomocné, důležitá je jen šířka 190 mm a ohnutí pod desku 40 mm, Nejvíce práce dá ohnutí oček nahoře, ale za pomoci svěráku se to dá naohýbat, jako mě. Před ohýbáním si drát očistěte smirkovým plátnem. Nátěr základovou barvou a vrchní stříbrnou, udělejte až po demontáži k nátěru PULTÍKU.

 

Pro připevnění závěsu jsem použil 2 ks elektrikářské příchytky kabelů průměr 6 mm, pos. 4, ze které jsem odřízl 3 mm. Při montáži prostrčíme závěs otvory průměr 4 mm a konce dlouhé 40 mm se opřou o plochu zespodu. Přes tyto konce dáme příchytku, označíme na pultíku, kde vyvrtáme otvor průměr 2,6 mm. Příchytka je přišroubována vrutem průměru 2,5 x 10 mm ze shora. Pokud by vrut přesahoval přes příchytku, je nutné jej z bezpečnostních důvodů zkrátit. (obr.5)

 

K přichycení PULTÍKU na vysílač si musíme vyrobit 4 ks úhelníků, pos.3. podle výkresu. Důležitý rozměr je výška úhelníku 19 mm, ostatní jsou informativní. Materiál můžete použít jakýkoliv, nebo použít úhelníky z něčeho zdemontovaného, jako jsem použil já, ze staré garnýže. (obr.2)

Úhelníky přišroubujeme vruty průměru 3,5 x10 mm tak, aby spodní okraj byl u dělící roviny polovin vysílače. (obr.2) Tím máme zaručenou polohu PULTÍKU na vysílači. 2 ks přišroubujeme na patky vysílače a 2 ks u konce vroubkování spodní části vysílače. (obr. 4)

Po montáži úhelníků položíme na ně desku PULTÍKU, označíme a vyvrtáme otvory průměr 3,5 mm pro šrouby M3 x 10, kterými je PULTÍK přichycen.

Máme-li vše smontované, můžeme udělat demontáž závěsu a PULTÍKU ke konečnému barevnému finiši a smontování. Barevné provedení je na vás. Já jsem jej udělal modrý.

 

Poznámka na konec. Můžete si říci, že závěs z drátu není potřeba, vždyť mohu vysílač pověsit za střed, jak je konstruován . Zavěšení ve dvou bodech je stabilnější, zvlášť pro malé kluky.

 

Potřebný materiál : překližka 3 mm rozměrů 270 x 165 mm

svařovací drát průměr 3 mm. 600 mm

příchytky kabelu 6 mm – 2 ks

úhelníky 4 ks

vruty průměr 3,5 x 10 mm 4 ks

vruty průměr 2,5 x 10 mm 2 ks

šroub M3 x 10 mm + matice 4 ks

 

Karel Jeřábek

MK Severka Modelpark Suché